Hai!! buat kuih serimuka lagi lah! I like it.. tp kali nie zana buat kuih serimuka pandan...dah pernah buat tp zana gunakan kali nie zana guna jus ori dari dari daun pandan serani + daun pandan biasa tu. sebab itulah kalernyer nampak cantik sedikitkan? resepi yg biasa tu ade disini ya...kat sini pun ade! lihat sajelah...
Kuih Serimuka
(sumber: talam & kuih lapis)
Bahan Lapisan Bawah:
- 2 1/2 cwn santan cair + sedikit garam
- 2 cwn pulut - rendam selama 3 jam
Cara membuatnya:
- Bersihkan pulut dan toskan. Kemudian kukuskan pulut sehingga masak.
- Minyakkan sedikit loyang lain dan tekankan pulut yg telah masak td.
- Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Bahan Lapisan Atas:
- 2 cwn santan pekat
- 1/2 cwn jus pandan (ni zana ambil dr 2 helai daun pandan serani+4 helai daun pandan biasa)
- 3 sudu makan tepung gandum
- 2 sudu makan tepung kastard (zana guna tepung jagung)
- 3 sudu makan gula pasir
- 1 biji telur
- 1 sudu teh garam
Cara membuatnya:
- Satukan semua bahan sehingga sebati dan tapiskan
- Tuangkan adunan adunan ini pelahan-lahan di atas pulut tadi
- Kukuskan semula lebih kurang 30 minit atau sehingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan