Jumaat, Disember 17, 2010

Bingka Roti Berlauk



Bismillahirahmanirrahim.......assalamualaikum! hai!!!! jumpa lagi. Hari nie zana nak entrykan pulak menu sarapan pg hari Rabu ari tuu...buatnya ptg selasa pagi hari rabu tuu dah pinihh!!! mamanya dapat rasa seketul dua aje. Memang sedap, tkasih pd kak liza kite atas resepi ini...laen kali leh buat lagi!


BINGKA ROTI BERLAUK
(sumber: k.liza)
Bahan Bingka:
  • 1 buku kecil roti [10 -12 keping ]
  • 800 ml santan [1/2 biji kelapa] (zana guna 200ml santan kotak +600ml santan)
  • 3 s/b tepung gandum
  • 3 s/b butter [cairkan]
  • 3 biji telur garam

Cara Membuatnya:

  1. Roti dikoyakkan dan rendamkan dengan santan sehingga kembang.
  2. Gaulkan semua bahan lain dengan roti yg telah direndam supaya sebati.
  3. Masukkan dlam loyang 10 x 10 yg telah disapukan minyak.
  4. Bakar dalam oven 180'C selama 30 minit.
  5. Keluarkan loyang dan taburkan bahan berlauk dan bakar lagi selama 30 minit.
  6. Bila telah masak taburkan bahan hiasan.
  7. Potong dan hidangkan.

Bahan Lauk:

  • 400 g daging kisar [zana gunakan ayam kisar Ramly]
  • 2 labu bawang besar [potong dadu]
  • 1 biji kentang [ potong dadu kecil]
  • 1 batang carrot [potong dadu kecil]
  • 3 s/b rempah kari
  • 3 s/b sos tomato
  • 3 s/b sos cili
  • minyak
  • garam

Bahan Hiasan: [hiriskan]

  • daun sup
  • daun bawang
  • cili merah
  • bawang goreng

Cara Membuatnya:

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar sehingga layu dan wangi.
  2. Masukkan daging kisar yg telah diperoiikan. Kacau rata.
  3. Masukkan rempah kari dan kacau sehingga naik minyak.
  4. Masukkan kentang, carrot, garam, sos cili & sos tomato. Kacau rata.
  5. Masakkan sehingga kentang dan carrot lembut.
  6. Bila telah masak masukkan dalam pinggan [jangan ambil lebihan minyak].

1 ulasan: