Assalamulaikum & salam sejahtera pd rakan2 pengunjung n selamat t/hari. Dah makan t/hari? Tadi zana masak lauk kegemaran anak2 nie..eee lama dah x menggulainyer!! :)) di sebabkan sayur2 yg dicarik semuanye x der!! so zana gunalah ape2 yd ade...sodap jugak!!!(petai/pucuk ubi/jantung/pisang muda)
Gulai Ikan Keli
Bahan2nya:
- 1 kg ikan keli yg telah dibersihkan
- 500ml santan pekat + 2 cwn air
- 10-15 biji cili padi kg*
- 2" kunyit hidup*
- 2" belacan*
- 4 biji bwg merah*} dikisar halus
- 1 kpg asam gelugor
- 4 biji limau kasturi diambil jusnya
- 1 bj terung panjang dibelah 8 bhgn ~ dicelur empuk
Cara Membuatnya:
- Panaskan periuk/kuali ~ masukkan bahan2 kisar bersama sedikit air dan asam gelugor dan biarkan mereneh.
- Masukkan ikan dan kecutkan sementara, kemudian masukkan santan pekat diikuti air.
- Kacau dan jangan sampai pecah minyak, bila mendidih masukkan terung.
- Rasakan dgn sedikit garam dan barulah masukkan jus limau, kacau dan bolehlah tutupkan apinya...hidanglan bersama nasi panas....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan