Khamis, November 12, 2009

Roti Puri


Salam semua.. lama dah rasanya tak tempek resepi kat sini..."Roti Puri" menu minum petang zana dgn anak2 ari tu..masa tu hubby x dee..so kite makan ngan anak2 aje. Selongkar2 dlm p.c jumpalah resepi nie yang zana c&p dari blog "yatiezaini"...thanks harap2 halalkanlah yea.. heee...jom kite layan......
Bahan2nye:-
(dpt dlm. 12 bijik gitu)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sk yis mauripan
  • 1/2 sk garam*
  • 3 sudu makan minyak masak*
  • 2 sudu makan gula* (blh kurang jika x suka manis)
  • 175ml atau 3/4 cawan air panas*
  • 40-50ml air (x habis pon..zana guna)
  • minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara membuatnye:-

  1. Satukan bahan2 bertanda(*) dan panaskan, kacau sehingga gula hancur dan tutup apinya.
  2. Campurkan tepung gandum dgn yis
  3. Masukkan no. 1 kedlm campuran tepung dan yis, gaul dengan garfu...sehingga bercampur shj.
  4. Dengan menggunakan tangan gaul adunan tadi sehingga menjadi seperti ~breadcrumb~
  5. Tambahkan air sedikit demi sedikit, adun adunan sehingga x melekat ditangan (jadi doh)
  6. Biarkan doh selama lebih kurang 30 minit
  7. Pastu bagikan doh kepada 12 bhgian dan buat sebesar bola pingpong
  8. Canaikan doh nipis seperti membuat karipap
  9. Siap untuk digoreng...
Tips menggoreng: gunakan api kecil dan sederhana shj...kalau guna api yang besar, akan menyebabka roti nie x naik kembong..cara menggorenye hendaklah disimbah2kan minyak keatas roti nie.. bila daha mengelembong barulah di terbalikan...
(sedap dimakan ngan kuah kari / sambal ler...) yam..yam..
jemput makan...

2 ulasan:

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  2. Salam kak,
    hihi. apa khabar kak? saya tak penah makan roti ni. mesti sedap cecah kari, kan?

    BalasPadam