Bahan2 untuk dohnya:
- 210ml air/susu segar (suam/pd suhu bilik)
- 300gm Tepung high protine (tepung roti)
- 1 sb gula halus
- 1 sb butter
- 1 sk dry yeast
- 1 sk garam
(optional)
- breadcrumbs
- telur
- minyak utk menggoreng penuh
Bahan2 untuk intinya., zana buat cara yg sama dgn. inti sardine puff tu..resepinya dah ade..
Cara2nya:
- Masukkan tepung, gula dan dry yeast ke dalam mangkuk. Kacau biar rata. Kemudian masukkan pula air/ susu dan juga garam. Uli sehingga licin dan tak melekat ditangan.
- Buat bentuk bulat. Tutupkan mangkuk dengan tuala lembab. Biarkan naik sehingga 2 kali ganda
- Tumbuk-tumbuk doh roti untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 12 bahagian & rehatkan roti selama 10-15 minit.
- Ambik sebiji doh, canaikan. Letakkan inti ditengah-tengah. Kemudian tutup rapat-rapat. Tekan dengan tapak tangan biarkan roti jadi bentuk leper. Buatlah sampai habis.
- Biarkan roti naik 2 kali ganda.
- Pecahkan telur di dalam mangkuk. Pukul telur dengan garfu biar telur kuning dan putih bercampur.
- Panaskan minyak. Celup roti dalam telur. Kemudian salut pula dengan breadcrumbs(serbuk roti).
- Goreng dengan api sederhana sehingga perang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan