Isnin, November 23, 2009

Roti Sardin Goreng


Bahan2 untuk dohnya:
  • 210ml air/susu segar (suam/pd suhu bilik)
  • 300gm Tepung high protine (tepung roti)
  • 1 sb gula halus
  • 1 sb butter
  • 1 sk dry yeast
  • 1 sk garam

(optional)

  • breadcrumbs
  • telur
  • minyak utk menggoreng penuh

Bahan2 untuk intinya., zana buat cara yg sama dgn. inti sardine puff tu..resepinya dah ade..

Cara2nya:

  1. Masukkan tepung, gula dan dry yeast ke dalam mangkuk. Kacau biar rata. Kemudian masukkan pula air/ susu dan juga garam. Uli sehingga licin dan tak melekat ditangan.
  2. Buat bentuk bulat. Tutupkan mangkuk dengan tuala lembab. Biarkan naik sehingga 2 kali ganda
  3. Tumbuk-tumbuk doh roti untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 12 bahagian & rehatkan roti selama 10-15 minit.
  4. Ambik sebiji doh, canaikan. Letakkan inti ditengah-tengah. Kemudian tutup rapat-rapat. Tekan dengan tapak tangan biarkan roti jadi bentuk leper. Buatlah sampai habis.
  5. Biarkan roti naik 2 kali ganda.
  6. Pecahkan telur di dalam mangkuk. Pukul telur dengan garfu biar telur kuning dan putih bercampur.
  7. Panaskan minyak. Celup roti dalam telur. Kemudian salut pula dengan breadcrumbs(serbuk roti).
  8. Goreng dengan api sederhana sehingga perang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan