Salam semua...pagi nie terajin pulak nak buat "mini sardine puff" nie untuk sarapan pagi anak-anak kesekolah. Intinye zana dah buat dulu malam tadi...sedap jugak makan puff pagi2 nie..anak2 pun suka, lagi pun sebelum nie zana dah penah buat..caranya zana ikut cara CMG lah!
Bahan2nya:
- 1 paket "Puff Pastry" jenama "KAWAN" (ade 10 keping saiz 4"x 4")
- 1 tin 350gm sardine dihancurkan
- 1 biji kentang didadu dan direbus separuh masak
- 1 labu bawang besar didadu kecil
- 2 biji bawang putih dicincang
- 1/2" halia dihiris halus
- 1/2 st serbuk lada putih
- 1 st jus limau nipis/kasturi
- 1 biji kuning telur
Cara membuatnya:
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih, halia dan bawang besar sehingga naik aromanya.
- Masukkan sardin yang telah dihancurkan dan dikacau sehingga sebati.
- Kemudian masukkan kentang yang telah direbus dan digaul rata, masak sehingga agak kering. Akhir sekali, masukkan jus limau nipis dan digaul rata, tutup api dan alihkan kedalam mangkuk dan biarkan sejuk.
- Keluarkan puff pastry dari freezer, dan biarkan selama 10-15 min./ sedikit lembut.
- Panaskan oven pd suhu 180' C. Ambil sekeping puff pastry dan dipotong serong (bhg. pada 4 bahagian segi tiga)
- Ambil satu bahagian dikelar2kan dan satu bahagian lagi diisi dgn. 1 sudu kecil inti, kemudian tutup dengan bahagian yang berkelar dan tekan tepinya dengan garfu supaya bercantum. Alih ke dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentaga. Buat hingga siap.
- Last sekali sapukan kuning telur atas permukaa puff, dan bakar 25 minit atau hingga puff menjadi kuning keemasan, bergantung pada oven masing2. Keluarkan puff , sejukkan dan bolehlah dihidangkan.
Salam kak zana,
BalasPadamnampak sedap tuh puff sardin. saya dah cari gak paf pastri kat giant. tak jumpa kak...rupa dia camana ya?
nak rasa, ada lg tak? hihi