Jumaat, November 13, 2009

Asam Pedas Ikan Malong



Salam..semua....
Semalam saya masak lauk nie.. nama ikannya bunyi pelik sikitlah..tapi kannn...aduh!!! rasanya sedap sekali..kena lah pulak ngan ikan masin..ulam timun jepun...puhh..!!sodap. Menurut penjual ikan tu..macam2 jenis masakan boleh dibuat tau..boleh buat asam pedas, sop, kari, masak lemak cili api dan boleh jugak digoreng. Bentuk ikan malong nie..panjang macam belut..tp muncungnya tajam sikit..kulitnya licin dan bewarna emas...zana suka beli ikan ni yang besar sbb x banyak tulang..kalau yg kecik tu banyak tulang. Ikan nie susah nak jumpa kat KL nie..ade sesiape yang penah jumpa ikan nie x? Manalah tau nama ikannya lainlah pulak..kan layann...aje lerr...
Bahan2nye:
  • 3 ketul ikan malong dipotong 2
  • 5 biji bawang merah* (*~ bahan untuk dikisar)
  • 2 biji bawang putih*
  • 1" kunyit hidup*
  • 1" halia*
  • 1" belacan*
  • 3 sb cili mesin (boleh lebihkan sikit jika suka pedas)
  • 1 sb rempah kari ikan babas
  • 1 sb pes asam jawa adabi + 3 cwn air
  • 1 biji tomato dibelah 4
  • 2 helai daun limau purut (jika suka)
  • 5 biji bendi
  • garam secukup rasa
  • hirisan daun sadri dan bawang

Cara membuatnye:

  1. panas minyak dalam periuk, tumis bahan kisar sehingga naik aromanya
  2. masukkan cili kisar bersama rempah kari dan dikacau sehingga sebati atau sehingga cili masak.
  3. masukkan sedikit air, diikuti ikan dan biarkan ia merenih sedikit.
  4. pastu masukkan air bersama pes asam jawa, kacau dan biarkan hingga mendidih.
  5. masukkan tomato, bendi, daun limau purut dan rasakan dengan sedikit garam.
  6. last sekali barulah taburkan dengan hirisan daun bawang dan sadri
  7. bila masak bolehlah dihidangkan bersama ikan masin goreng serta nasi panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan