Isnin, November 23, 2009

Kek Coklat Brownies


Nak buat brownies ni memang dah lama ku idam-idamkan tetapi tak berkesempatan, tapi bila tengok Hana buat brownies ini, teringin pula nak mencuba dan sumbernya tentulah dari Nina@SL. Resipinya zana copy aje dari blog Hana hehehe mekacih..keknye dah abis pon... nie baru nak tempekkan..he..he..

Bahan-bahannya:
  • *250g butter
  • *100g cooking chocolate
  • 1 cwn tpg gandum
  • 11/2 cwn gula - buh satu cawan jer!
  • 1/2 cwn serbuk koko
  • 4 biji telur
  • 1sk baking powder
  • 1 cwn kekacang

Cara-cara:

  1. Cairkan cooking choc dan juga butter secara double boiler. ketepikan dan suamkan.
  2. Pukul gula dan juga telur menggunakan whisk sampai berbuih.
  3. Masukkan tepung,serbuk koko dan juga baking powder.
  4. Masukkan pula butter dan cooking choc yg dh cair tadi. Gaul semua sebati.
  5. Masukkan kekacang. (separuh ke dalam adunan dan separuh lagi tabur selepas selesai tuang adunan).
  6. Bakar suhu 170 °C selama 20min. tips dr nina>jgn overbake!! nnti kek akak kecut dan keras! Dah masak, sejukkan dan tuangkan topping@ganache.

4 ulasan:

  1. salam amboi rajin nya akk kita ni berbrownies..sdp tu....mcm rasa msuk ke tekak kita pulak heeee nak sikit rasa..

    BalasPadam
  2. m`kumslm..ala saje aje suka2..lagipun zana nie memang minat mencuba..hee..tp nak tempekkan tu kena tengok masa dulu!! dah simpan lama gambarnya bru leh letak.

    BalasPadam
  3. Salam, kak zana rose,
    saya suka brownies ni. rasa nak cuit2 toppingnya.
    Selamat hari Raya AidilAdha, kak zana rose sekeluarga :)

    BalasPadam
  4. salam akak, ape maksud double boiler tu??
    sha tak faham. hehe

    BalasPadam