Rabu, Februari 23, 2011

Masak Cuka Ikan Bawal


Salam dan salam sejahtera pd rakan2 yg berkunjung kesini...bertemu lagi kita di alam maya ini, rasanya dah hampir 2 minggu zana x mskkan ape2 entri di sini hehehe!!! bzz...memanjang aje 2..... ape2 pun jom layannnn......

Masak Cuka Ikan Bawal
(sumber: koleksi peribadi)

Bahan2nya:
  • 1 ekor ikan bawal ~ dibersihkan dan dipotong 2
  • 1 labu bawang besar ~ dibelah 4
  • 1 biji cili merah ~ dibelah 2
  • 1 biji cili hijau ~ dibelah 2
  • 3 biji bwg merah *
  • 2 biji bwg putih *
  • 1/2" halia * } dimayang halus
  • 1/4 cwn cuka +
  • 3/4 cwn air
  • 1/4 st serbuk kunyit
  • 1 st gula
  • garam secukup rasa
  • 1 st bijan direndam dan ditumbuk sedikit
Cara penyediaan:
  1. Ikan bawal digaul dgn garam + kunyit dan digoreng terlebuh dahulu kemudian ketepikan.
  2. Panaskan minyak ~ tumis bwg merah, putih dan halia sehingga layu dan berbau wangi.
  3. Masukkan air, cuka diikuti dgn bwg besar, cili merah dan hijau dan dikacau sebati.
  4. Masukkan ikan ~ digaul rata, kemudian rasakan bersama garam dan gula
  5. Akhir sekali masukkan bijan dan biarkan sebentar, tutupkan api apabila kuahnya agak pekat.
  6. Bolehlah dihidangkan bersama nasi panas.

1 ulasan:

  1. salam...wah masak cuke ni penah dengar dan ade gak yg bg resepi tp xpenah try...sedap ker?nmpak cm menarik jek..

    BalasPadam