Salam... hari nie zana nak tayangkan apam yg zana buat 2 hari lepas, resepi asalnya dari Ilahjy, tapi zana cedok dari rmh kak ummi kuantan tu...tengok menarik aje warna trafikligh die....tp zana olah sedikit resepinye cuma kite tambahkan setiap pewarna tu dgn perasa yg bersesuaian... hehehek!!! jangan marah ye cik kak2 ku...nanti kena jual!!!!
APAM PELANGI
Resepi: Ilahjy
sumber: Kak Ummi
Bahan:- (loyang bulat 8 in )
· 4 biji telur
· 2 sudu teh ovellet
· 1 sudu teh esen vanila
· 300 gm tepung gandum (3 cwn)
· 300 gm gula halus (1 cwn)
· 250 ml santan kara ( santan serbuk+ 220ml air suam)
· 1 sudu teh baking powder
· perasa strawberry+pandan+oren ~ guna warna trafiklight mcm kak ummi hehehe!!! merah, hijau & kuning…
Caranya:
1. Pukul telur dgn gula dan ovellet sampai gebu.
2. Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
3. Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
4. Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna dan perasa.
5. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 50 minit sehingga masak. (Akak skop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)
salam zana amboiii canteknye belang dia..lembut gitu kala mala dia.. tahniah..
BalasPadamresepi asal lain sikit sbenarnya kak ilah juga dah olah sikit bahan dia..sperti yg zana buat tula.. ovelet tu sbnrnya 1 jer kak ilah boh 2 sudu nak kasi gebusss..hehe.. telur tu kak ilah juga dah ubah asal dia kak tak ingt berapa..tapi guna 4 supyaa lembut..hehe nasib jadikk..begitu la kita nak idup kan zana ..
alahaiii cantiknyer apam akak nih.. naik gebu! kaler pong sweet jerk.. sepotong kak! *ngan tk malunyer..hihi
BalasPadamassalammualaikum kak...cantikla pelangi kek ni...warna yg menawan kalbu...dh pernah buat dulu tapi tak secantik yg akak buat ni.
BalasPadamlawa kek pelangi tu...lum pandai buat, nak kira dulu berapa warna pelangi he he he
BalasPadam