Jumaat, Januari 21, 2011

Singgang Ikan Parang


Salam hari Jumaat, penghulu segala hari n salam sejahtera bersua lagi...hari nie zana masak yg simpel2 aje buat anak2 mkn t/hari ni, main campak2 aje ape yg ade...hehehe!!!! janji ade lauk berkuah, sambal dan ikan goreng (bebudak nie..bukan sukanye ikan yg bnyk tulang! jawapnyer mak n bapak bdk yg mkn lah!) rasanye resepi dah ade kat sini.

Singgang Ikan Parang
Bahan2nya:
  • 3 potong ikan parang
  • 4 biji bwg merah*
  • 2 ulas bwg putih*
  • 1" halia*
  • 1cm kunyit hidup*
  • 1/2 st jintan manis*
  • sedikit belacan (ikut suka..x buuh pun x pe)*} ditumbuk halus
  • 1 btg serai dititik
  • 1 keping asam gelugor
  • 3-4 cwn air
  • 1 biji tomato dipotong 4 bhgn.
  • 5 biji kacang bendi
  • 1 biji cili merah dibelah 2
  • sedikit hirisan daun sadri/bwg
Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak, tumiskan sedikit halba dan bahan tumbuk sehingga wangi.
  2. Masukkan sedikit air diikut ikan dan asam gelugor biarkan ia merenih sebentar.
  3. Masukkan baki air ~ bila mendidih masukkan kacang bendi dan tomato juga cili merah.
  4. Rasakan dgn sedikit garam, kemudian taburkan dgn hirisan daun sadri/bwg.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan