Rabu, Januari 12, 2011

Kaswi Pandan


Menu Sarapan pagi...buat anak2
Kaswi Pandan
(sumber: Yatiememories)
(Resepi asal: Cikgu Hafi - MyR)

Bahan-bahan :

  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air@ air pandan
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 sudu besar tepung ubi
  • 1 sudu besar tepung beras
  • sedikit pewarna hijau @ pandan emulco
  • 1 sudu kecil air kapur mkn
  • sedikit garam * - gaul bersama kelapa parut
  • 1/2 biji kelapa parut * - putih sahaja

Cara-Cara

  1. Blend semau bahan diatas kecuali kelapa parut & garam.
  2. Tapis bahan yang telah di blend ke dalam loyang & kukus selama 30 - 40 minit.
  3. Setelah masak sejuk kan terlebih dahulu baru potong.
  4. Gaul bersama kelapa yang telah digaul bersama garam.
  5. Boleh la dihidang untk minum ptg @breakfast.
  6. *Kalau masa angkat kuih kaswi ada takungan air di atasnya...sengetkan loyang sedikit, buangkan air takungan guna sudu sedikit demi sedikit dan biarkan seperti asal...tunggu benar2 sejuk barulah di potong menggunakan pisau plastik supaya cantik dan licin.....Selamat Mencuba..

1 ulasan:

  1. wah sedap ni...nampak menarik kaswi ni..lum pernah buat lagi yg hijau ni..

    BalasPadam