Rabu, Januari 12, 2011

Opor Sotong


Assalamualaikum & selamat petang semua, bertemu lagi kite...semoga hari nie adalah lebih baik dari semalam dan hari esok lg baik dr hari ni. Utk hari ini, zana nak entrykan menu mkn t/hari merangkap mkn mlm la nie hehehe!!! Sebenarnya zana x pernah lae buat lauk mcm nie...bila disemak2 dan dibaca, teringinlah pulak membuatnya. Kalau kwn2 kat luar tu x pernah mencuba lae...silalah memcubanya...rasanya memang sedap! ala2 rendang gitu...

Opor Sotong
(sumber: koleksi peribadi)

Bahan2nya:
  • 600gm sotong ~ dibersihkan dan dibuang hitamnya.
  • 2 sudu makan serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 5 sudu makan minyak masak
  • 2 ulas bawng putih*
  • 1 labu bawang besar* } bhn2 ini dikisar halus
  • 1/2" kunyit hidup*
  • 12 tangkai cili kering* ( zana bubuh dlm 2 sb cili mesin)
  • 1/2" lengkuas ~dititik
  • 1 btg serai ~ dititik
  • 2 cawan santan
  • 2 sudu besar kerisik
  • 2 helai daun limau purut
Cara Membuatnya:
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi.
  2. Masukkan bahan2 rempah, lengkuas, serai, kerisik dan daun limau purut ~ masak sehingga wangi.
  3. Tuangkan santan dan masak sehingga mendidih...kemudian kecilkan api, kacau dan biarkan kuah pekat.
  4. Masukkan sotong, masak selama 3 minit. Jangan masak terlalu lama takut liat pulak sotong tu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan