Assalamualaikum dan selamat t/hari...bertemu lagi diruangan ini. Maaf kerana keadaan tidak mengizinkan utk zana selalu berblogger. Makan apa t/hari ini? entry utk ari nie ialah menu2 zana yg telah ketinggalan...hehehe..sorry!!! x sempat nak uplode.
Gulai Ikan Patin Pahang
(sumber: Chef Ismail-Majalah Saji)
Bahan2nya:
- 2-3 sudu makan tempoyak
- 3 biji cili merah *
- 6 biji cili padi *
- 1" kunyit hidup* } ditumbuk halus
- 1 btg serai dititik
- 450ml atau 3 cwn air
- 1 ekor ikan patin di bersihkan dan dipotong (anggaran 1.5kg)
- 1 biji tomato - dipotong baji
- 1 biji timun dibelah dua dan dihiris
- 1 biji cili merah ]
- 1 biji cili hijau ] dipotong 2
- 1 helai daun kunyit disiat2
- garam secukup rasa
Cara Memasaknya:
- Masukkan tempoyak dan bahan-bahan yg ditumbuk bersama serai dan air di dalam periuk.
- Masak di atas api sederhana sehingga mendidih.
- Tambahkan ikan, tomato, timun, cili merah dan hijau serta daun kunyit. Renehkan sehingga masak.
- Rasakan dengan garam secukup rasa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan