Selasa, September 29, 2009

Kek Buah Kukus Lembab




(Sumber Diana)

Kek buah kukus ini zana buat untuk bawa balik kampung hari raya ari tu sebanyak 2 buah, 1 untuk mak dan 1 untuk ibu mertuaku..zana buat separuh dari resipi kat bawah ni(guna loyang 7"x7").

Bahan-bahannya:
  • 1 tin (16oz) mentega Golden Churn600 gram tepung gandum
  • 400 gram campuran buah-buahan2 cawan gula halus
  • 6 biji telur
  • 2 sudu teh bicarbonate of soda
  • 2 sudu teh cream of tartar (tidak perlu letak)
  • 1 sudu teh esen vanillasedikit pewarna coklat (sarsaparilla liquid brown)
  • kertas kuih aluminium foil

Untuk Gula Hangus

  • 2 cawan gula
  • 1/2 cawan air

Cara-caranya

1. Panaskan air dalam kukusan terlebih dahulu. Tepung gandum 600 gram, ambil sedikit dan gaulkan dengan campuran buah-buahan, gaul rata untuk salutkan tepung dengan buah-buahan. Ini akan dapat mengelakkan buah-buahan dari mendak ke dasar kek sewaktu ia dikukus.

2. Tepung gandum, bicarbonate of soda dan cream of tartar diayak. Ketepikan.

3. Menggunakan whisk tangan, pukul mentega, gula sehingga kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla dan pewarna coklat sarsaparilla brown liquid, pukul dan kacau dengan tangan sehingga ia sebati.

4. Masukkan telur satu persatu dan pukul dengan tangan agak-agak sudah sebati sudah mencukupi, berhenti. Bila masukkan telur tidak boleh terlalu dipukul ini akan mengakibatkan kek kukus nanti kering. Jadi memadai dengan telur dimasukkan satu persatu dan bergaul sebati dengan adunan mentega.

5. Masukkan tepung yang telah diayak kedalam adunan, gunakan spatula atau senduk plastik dan kaup balikkan satu pusing arah sehingga tepung bergaul sebati dengan adunan telur. Jangan terlalu menggaul adunan tepung, cukup dengan pusing kaup balik sehingga tepung sebati.

6. Menggunakan periuk non-stick yang ada handle, masukkan 2 cawan gula dan dengan api yang kecil masak gula sehingga ia cair dan bertukar warna coklat dan berbuih. Masukkan sedikit demi sedikit 1/2 cawan air dan kacau gula sehingga ia larut. Hati-hati gula hangus ni panas. Sewaktu gula hangus panas, ia akan cair dan bila ia sejuk selalunya ia akan keras jadi sewaktu ia panas tuang kedalam adunan tepung dan kacau menggunakan spatula dengan cepat sehingga adunan sebati. ("Awas tangan anda ye..")

7. Akhir sekali, masukkan campuran buah-buahan dan kaup balik adunan, jangan terlalu digaul cukup hanya bila buah-buahan bergaul rata. Ini untuk menggelakkan buah-buahan mendap kedasar kek bila ia dikukus.

8. Alaskan kertas minyak didalam loyang dan sapukan dengan mentega dan salutkan dengan tepung. Kemudian tuang adunan tepung kedalam loyang dan pastikan air kukusan telah mendidih dan tutup loyang dengan aluminium foil dan kukuslah selama 4 jam. Masa mengukus boleh dikurangkan jika mahu.

Ni, zana tunjukkan step by step caranya.


Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan