Menu berbuka puasa semalam, dimakan bersama nasi tomato.
Bahan-bahannya:
Bahan-bahannya:
- 6 Ketul potongan ayam (peha & kepak)
- 5 biji bawang merah*
- 3 biji bawang putih*
- 1/2" halia*
- 2 batang serai diketuk
- 5 sudu besar cili giling
- 5 sudu besar sos tomato / 1 tin kecil tomato puri (zana x guna)
- 1/2" tin kecil kacang hijau/pic
- 1 labu bawang besar dihiris kasar
- garam & gula secukupnya
- hirisan daun pasli untuk hiasan jika suka.
- minyak masak secukupnya.
Cara membuatnya:
- Ayam dipotong kecil sikit dan digoreng terlebih dahulu (separuh masak).
- Panaskan minyak, tumiskan serai hingga wangi
- masukan bahan kisar dan cili giling sehingga separuh masak dan
- masukan sos tomato/tomato puri dan digaul sebati
- rasakan dengan garam & gula
- barulah masukan ayam yang telah digoreng tadi bersama hirisan bawang besar.
- setelah masak, masukan kedalam bekas dan taburkan dengan hirisan daun pasli.
Sesuai juga dimakan bersama nasi tomato/beriani.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan