Rabu, September 16, 2009

Ayam Masak Merah


Menu berbuka puasa semalam, dimakan bersama nasi tomato.

Bahan-bahannya:

  • 6 Ketul potongan ayam (peha & kepak)
  • 5 biji bawang merah*
  • 3 biji bawang putih*
  • 1/2" halia*
  • 2 batang serai diketuk
  • 5 sudu besar cili giling
  • 5 sudu besar sos tomato / 1 tin kecil tomato puri (zana x guna)
  • 1/2" tin kecil kacang hijau/pic
  • 1 labu bawang besar dihiris kasar
  • garam & gula secukupnya
  • hirisan daun pasli untuk hiasan jika suka.
  • minyak masak secukupnya.

Cara membuatnya:

  • Ayam dipotong kecil sikit dan digoreng terlebih dahulu (separuh masak).
  • Panaskan minyak, tumiskan serai hingga wangi
  • masukan bahan kisar dan cili giling sehingga separuh masak dan
  • masukan sos tomato/tomato puri dan digaul sebati
  • rasakan dengan garam & gula
  • barulah masukan ayam yang telah digoreng tadi bersama hirisan bawang besar.
  • setelah masak, masukan kedalam bekas dan taburkan dengan hirisan daun pasli.

Sesuai juga dimakan bersama nasi tomato/beriani.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan