Isnin, September 07, 2009

Blueberry tart

Semalam zana buat blueberi tat ini, pastrinya ikut resipi tat nenas. Bezanya cuma jem nenas zana gantikan ngan jem blueberi tu aje...resipinya zana ikut versi kak baya.

Bahan2nya:
  • 1 cawan butter (226g) pada suhu bilik
  • 1 biji kuning telur
  • 1 st esen vanilla
  • 1 sb gula
  • 2 sb tepung jagung bumbum
  • 2 1/2 sb tepung kastard bumbum
  • 1 sb susu tepung /cremer coffemade powder
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 biji kuning telur + ngan bberapa titik pewarna kuning untuk sapuan
  • Blueberry jem ready made( beli kat kedai bake aje)

Cara-caranya:

  • Sebatikan telur, butter, gula dan esen vanilla (guna spatula aje)
  • masukkan tepung satu persatu, mulakan dengan tepung jagung, tepung kastard dan susu tepung ~ gaul sebati
  • last sekali masukkan tepung gandum dan gaul sebati.

pastu masukkan dalam acuan tat gulung dan tekan keluar, letak jem kemudian digulung...bakar pada suhu 175 darjah C selama 17-20 minute.

Ikut pada kata kak baya: Jika adunan nie masih melekit dekat tangan kena masuk sikit tepung, rasanya tak banyak dalam 10gm aje. Jika adunan kering pula kena masukkan sedikit butter. Adunan nie mestilah sentiasa ditutup dengan tuala/tissue paper/cling supaya adunan nie tak kering. (zana~guna tuala lembab).

Cuba tekan dengan adunan, jika ia keluar elok dan tak putus-putus adunan tu elok, seeloknya dicuba terus tekan sekeping lepas tu letak jem dan gulung, kalau ia tak merekah maknanya adunan dah ok..kemudian sapukan kuning telur..n then bolehlah dibakar.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan