Biskut almond ni, memang kegemaran anak-anak dan zana tak pernah mis membuatnya.
Bahan-bahannya:
- 500gm tepung redrose
- 200gm butter*
- 1 biji kuning telur*
- 50gm gula halus*
- 200gm kacang almond ~ dipangang rangup
- mangkuk kertas scukupnya.
Bahan2 salutan/hiasan:
- 250gm cooking chocolate
- 30gm coco butter
- 100gm almond nips
Cara-caranya:
- Masukkan bahan2 * ~ dipukul sebati (zana gune spatula aje)
- Masukkan tepung redrose dan digaul hingga sebati
- kemudian bulatkan sedikit adunan dan isikan sebiji badam ~ buat hingga habis
- Bakar pada suhu 180 darjah C selama 20 minit dan biarkan sejuk.
- Cairkan cooking chocolate secara double boiler bersama coco butter
- Letakkan biskut kedalam coklat cair dan sudukan kedalam mangkuk kertas
- kemudian taburkan almond nips
- Biarkan coklat kering/keras dulu dan bolehlah disimpan kedalam bekas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan