Gulai Siput Sedut
by: ZanaRose
Bahan2nya:
- 1 bungkus siput sedut (+- 1kg)
- 4 pokok keladi batang
- 1000ml santan
- 5 biji bawang merah*
- 1-2" kunyit hidup*
- 1-2" belacan* (ditumbuk halus)
- 1 1/2 sudu makan cili padi kisar
- 2 keping asam gelugor
- garam secukup rasa
Cara penyediaannya:
- Siput dicuci sehingga bersih ~ masukkan kedalam periuk dan diisikan sedikit air, kemudian dicelur sebentar dan ketepikan.
- Keladi dan batangnya dipotong dan dibersihkan ~ kemudian dicelur bersama sedikit garam sehingga layu ~ tos dan ketepikan.
- Panaskan periuk.. masukkan bahan tumbuk, asam keping dan cili api kisar dgn sedikit air biarkan ia merenih sebentar.
- Kemudia masukkan siput dan kacau sehingga rata, lepas itu, masukkan pula santan dan kacau sehingga mendidih.
- Akhir sekali masukkan keladi ... dan perasakan dgn sedikit garam. Bila telah masak bolehlah tutupkan apinya dan hidang bersama nasi panas.
salam kak zana....bestnya siput sedut, dh lama liza xmkn...ada lg tak? hihihihi
BalasPadam