Isnin, Disember 26, 2011

Gulai Siput Sedut

Assalamualaikum dan selamat ptg semua... haa..ari nie bercuti lg kita sempena sambutan hari Natal semalam, bila terasa lama bercuti rasa malas lah pulak hendak p kerja esok.. : p nak update blog nie pun perasaan M tuu..masih ade hehehe!!! Ok! tengok n3 zana utk hari nie ya.. Gulai Siput Sedut..dgn keladi..... hehehe!!! sememangnya sudah lama zana x membuatnya apatah lagi merasainya..biasalah zana niii...makanannya dah abiss barulah nak tepekkan resepinya, jom layannn.
Gulai Siput Sedut
by: ZanaRose
Bahan2nya:

  • 1 bungkus siput sedut (+- 1kg)
  • 4 pokok keladi batang
  • 1000ml santan
  • 5 biji bawang merah*
  • 1-2" kunyit hidup*
  • 1-2" belacan* (ditumbuk halus)
  • 1 1/2 sudu makan cili padi kisar
  • 2 keping asam gelugor
  • garam secukup rasa
Cara penyediaannya:
  1. Siput dicuci sehingga bersih ~ masukkan kedalam periuk dan diisikan sedikit air, kemudian dicelur sebentar dan ketepikan.
  2. Keladi dan batangnya dipotong dan dibersihkan ~ kemudian dicelur bersama sedikit garam sehingga layu ~ tos dan ketepikan.
  3. Panaskan periuk.. masukkan bahan tumbuk, asam keping dan cili api kisar dgn sedikit air biarkan ia merenih sebentar.
  4. Kemudia masukkan siput dan kacau sehingga rata, lepas itu, masukkan pula santan dan kacau sehingga mendidih.
  5. Akhir sekali masukkan keladi ... dan perasakan dgn sedikit garam. Bila telah masak bolehlah tutupkan apinya dan hidang bersama nasi panas.



1 ulasan:

  1. salam kak zana....bestnya siput sedut, dh lama liza xmkn...ada lg tak? hihihihi

    BalasPadam