Apam Mekar AisKrim Soda
resepi :
Encik Hadi & Isteri
olahan : Bonda & Nuwairani
Bahan :
3 butir telur gred A
1 1/2 cawan gula pasir -boleh kurangkan kalau tak nak manis ( ros letak satu cawan gula)
1 sudu teh ovalete
1 cawan air ais krim soda F&N -guna jenama ni je tau!
3 cawan tepung gandum
beberapa titik esen pisang -untuk kurangkan hanyir telur ( ros guna esen vanila)
beberapa jenis pewarna yang disukai ( ros guna warna biru, ungu, pink dan hijau)
olahan : Bonda & Nuwairani
Bahan :
3 butir telur gred A
1 1/2 cawan gula pasir -boleh kurangkan kalau tak nak manis ( ros letak satu cawan gula)
1 sudu teh ovalete
1 cawan air ais krim soda F&N -guna jenama ni je tau!
3 cawan tepung gandum
beberapa titik esen pisang -untuk kurangkan hanyir telur ( ros guna esen vanila)
beberapa jenis pewarna yang disukai ( ros guna warna biru, ungu, pink dan hijau)
( ros rasa nanti next time
ros nak letak sikit baking powder kot, sbb nak apam ni naik lagi cantik, tp tak
try lagi, baru bercadang)
Cara :
1. Masukkan telur ke dalam mesin mixer bersama gula dan ovalete. Pukul sehingga kembang dan gebu dengan kelajuan maksimum.
Cara :
1. Masukkan telur ke dalam mesin mixer bersama gula dan ovalete. Pukul sehingga kembang dan gebu dengan kelajuan maksimum.
2. Masukkan ais krim soda
dan pukul lagi sehingga sebati.
3. Campurkan tepung gandum
ke dalam adunan telur dan pukul sehingga sebati.
4. Titiskan esen pisang ke
dalam adunan dan sebatikan.
5. Matikan suis mesin mixer, bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut kesukaan anda.
6. Sudukan adunan ke dalam cup saiz S (cup yang orang guna buat almond london tu) sehingga hampir penuh cup. Jangan melimpah pulak.
7. Kukus dengan api besar selama 7 minit.
TIPS PENTING : dani Nuwairani
1. Bahan-bahan yang digunakan mestilah mengikut sukatan yang sepatutnya. Kalau terlebih tepung, apam akan jadi keras. Kalau terlebih ais krim soda, apam akan jadi lembik.
5. Matikan suis mesin mixer, bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut kesukaan anda.
6. Sudukan adunan ke dalam cup saiz S (cup yang orang guna buat almond london tu) sehingga hampir penuh cup. Jangan melimpah pulak.
7. Kukus dengan api besar selama 7 minit.
TIPS PENTING : dani Nuwairani
1. Bahan-bahan yang digunakan mestilah mengikut sukatan yang sepatutnya. Kalau terlebih tepung, apam akan jadi keras. Kalau terlebih ais krim soda, apam akan jadi lembik.
2. Sukatan gula boleh
dikurangkan sehingga 1 cawan lebih sikit2. Kadang2 kalau terlebih gula pun
boleh menyebabkan apam jadi cair.
3. Ais krim soda mestilah
diguna yang berjenama F&N. Kalau jenama lain, apam jadi kurang menjadi. Air
ais krim soda ni pula tidak boleh guna yang dah lama. Maksudnya kalau nak buat
apam ni mesti guna air yang baru dibuka. Kalau dah kurang gasnya, apam tak akan
naik juga. Memang bantat la. Sebab resepi ni tak guna baking powder. Kembang
apam bergantung kepada gas ais krim soda tu.
4. Waktu mengukus pula
tidak boleh lebih, tidak boleh kurang. Kalau terlebih, nanti apam meresap air
pula. Kalau terkurang, apam tak masak betul.
5. Kalau nak tahu apam tu
menjadi ke tidak, boleh tengok bahagian tapaknya tu rata dan cantik (tidak
berkerut) dan bahagian atasnya kembang mekar dan merekah. Apam pun jadi ringan
dan gebu aje.
6. Jangan takut nak
mencuba. Mak nani buat 10 kali pun, tetap ada juga silap sana sini. so, Selamat
mencuba!!!
p/s*: tengok ni.. dapat banyak jugak kan? :)
huhu,..dah biasa buat 2-3 kali x jadi mekar sgt n x sume mekar...ada yg mekar ada yg x..sy guna jenama FnN jgak and guna yg bru....tp x jdik huhu,...
BalasPadamselamat thn baru 2012 zana...cantik apam tu, mekar setaman gitu....hihiihi
BalasPadamBestkan bila tenguk dia mekar....
BalasPadam1st time dengar apam aiskrim soda...
BalasPadamnice=))
singgah n follow=)
suka banyak resepi kat sini=)))
Nampak menarik ni Zana.... harap2 ada peluang nak cuba nanti. TQ sharing.
BalasPadam