Kek Lapis Kukus Cream Cheese
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sb tpng gandum
Bahan B (KEK)
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
2 sb serbuk koko
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum
1 sk baking soda
1/2 sk baking powder
Cara-caranya:
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sb tpng gandum
Bahan B (KEK)
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
2 sb serbuk koko
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum
1 sk baking soda
1/2 sk baking powder
Cara-caranya:
- Pkl cream cheese bersama dngn gula.
- Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.Biarkan sebentar.
- Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang
- Setelah kembang masukkan vanilla dan diikuti dngn koko dan garam
- Masukkan air panas,susu dan minyak
- Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda dan b. powder yg telah diayak dan gaul sebati.
- Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.
- Panaskan kukusan dan balut dngn kain penutupnya.
- Sapukan sedikit minyak di loyang dan alas dngn kertas minyak
- Letak adunan coklat dan kukus selama 15 minit.
- Tuang adunan cream cheese diatasnya dan kukus selama 15 minit.
- Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya dan kukus lagi selama 20 minit.
- Sejukkan dan boleh di hidangkan....
As'salam Zana
BalasPadamkecur pulak tengok sana sini tayang kek yang bercheese ni. nasib baik lah k.ct ni jenis yang makan cheesecake tapi badan maintain kecik jer..hahaha.
kalau buat kek ni harus sembunyikan timbang jauh2 lah ya Zana..hehehe
salam zana...utgnya kak ct yg maintain kecik yer...Liza ni pulak badan yg senang naik dan ssh turun...bila tgk cheesecake cmni, kadang2 bedal jugak....hihihihi
BalasPadamAssalamualaikum Zana,
BalasPadamtq sudi mencuba kek ni..mmng sedapkan..adoyaiiii rasa nak buat lagilah kek ni bila tngk kek Zana yg mabeles tu..terliur je .