Tart Crust / Shell
(sumber: azita kitchen)
by: ZanaRose
Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
Pukul marjerin dan gula
dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen
vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi
sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada
kelembutan doh.
Ambil sedikit adunan dan
tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
Bakar pada suhu
170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Cream Cheese Filling
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara :
Putar cream cheese dan gula hingga
berkrim.
Masukkan telur dan esen
vanilla. Putar lagi.
Masukkan filling ke dalam
kulit tat.
Tuang cream cheese ke
atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari.
Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.
salam zana....Liza jugak xterbuat lg cheese tart ni...
BalasPadam