Rabu, Mei 16, 2012

Masak Lemak Pucuk Manis & Sambal Daging

Salam...n3 tertunggak lg, menu makan t/hari zana dan keluarga hari minggu lepas..jom layan dulu sat lagi jom kita p makan pulak ok!! :p
Masak Lemak Pucuk Manis
Bahan2nya:

  • seikat  pucuk manis - dipetik dan dibersihkan
  • sebiji kentang / keledek didadu
  • 3 biji bwg merah*
  • 1 ulas bwg putih*
  • sedikit ikan bilis* (ditumbuk halus)
  • 1 biji cili merah dipotong serong
  • santan secukupnya
  • garam secukup rasa

Cara2:
  1. Panaskan periuk dgn sedikit minyak dan tumiskan bhn2 tumbuk sehingga wangi, masukkan sedikit air bersama kentang/keledek dan biarkan ia merenih ~ sehingga separuh empuk
  2. Kemudian masukkan santan ~ kacau, dan bila mendidih masukkan pucuk manis diikuti dgn hirisan cili merah.
  3. Perasakan dgn sedikit garam, dan tutup api. Hidangkan bersama sambal daging...

Sambal Daging
Bahan2nya:
  • 500gm daging lembut ~ dihiris/potong kecil
  • 4-5 sudu besar cili kisar
  • 5 biji bwg merah*
  • 2 ulas bwg putih*
  • 1/2" belacan*  (tak buh pun x pe) (bahan* ditumbuk halus) 
  • sedikit paste asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 labu bwg besar dihiris bulat
Cara2:
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga wangi, masukkan cili kisar dan kacau sehingga cili garing
  2. Masukkan daging ~ kacau, tunggu sehingga daging empuk dan masak, kemudian masukkan sedikit paste asam jawa, kacau rata dan masukkan hirisan bawang besar.
  3. Rasakan dgn sedikit garam dan gula ~ kacau sebati, bila masak bolehlah dihidangkan...
***p/s: jom makan!


1 ulasan:

  1. sedapnya nasi panas-panas...taruk sambal daging..letak kuah lemak ckit..gaul-gaul dan ngapppp....selera betull....tambah ckit lgi k.zana nasi yer...

    BalasPadam