Khamis, Mei 17, 2012

Kaswi Labu KakBesah

assalammualaikum semua...selamat ptg...dah makan t/hari? syukur alhamdulillah. Oklah! n3 zana utk ari ni..."kaswi labu kakbesah"...semalam masa BW kat MyR, jumpalah resepi kuih kaswi ni...yg baru kakbesah n3kan kat situ. Jadi fikir2kan kat rumah tu, masih ade lagi 1/2 biji buah labu balance buat kuih bingka tu ari dan bahan2nya pula semuanya ade...so zana buatlah jugak! nampak macam pelik jee..biasanya org buat kuih kaswi yg kaler coklat tuu...tp nii..hok kaler oren, tp mmg sedap tau! tabik spring 3x kat kakbesah :P ^_^ kalau kwn2 nak mencuba, resepinya boleh tengok kat SINI.


Kaswi Labu KakBesah
(sumber: kakbesah MyR)
Bahan2nya:

  • 1 cwn tepung gandum
  • 1 cwn tepung ubi
  • 1/2 cwn gula pasir
  • 1 cwn labu manis lecek (yg telah direbus/kukus)
  • 2 cwn santan (zana buh 1 paket santan serbuk + 2 cwn air)
  • 1/2 st garam
  • 1/2 st air kapur
  • secawan kelapa parut putih + sedikit garam (zana guna serbuk kelapa kering jee) 


Cara membuatnya:

  1. Panaskan pengukus terlebih dahulu ~ memdidih
  2. Masukkan semua bahan kecuali kelapa parut dan gaul rata ~ guna whisk
  3. Sediakan loyang 10" yg telah disapukan dgn sedikit minyak (zana guna loyang 8" dah memadai) kemudian masukkan adunan td dan kukus selama 25 min atau sehingga masak.
  4. Biarkan betul2 sejuk barulah boleh dipotong dan golek2kan dlm kelapa parut ~ hidangkan.
**p/s: sesuai buat minum ptg/sarapan pagi
**p/s: sebagai bekalan :))


8 ulasan:

  1. salam kak dah buat yeeee kaswi labu...baru semlm saya buat kaswi durian kak besah ni....nnt leh lah try labu pulak.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. w`kumslm..ye ke..sedap x? meh try pulak kaswi labu nie, sedap jugak..

      Padam
  2. Assalam zana, kak besah ke...kak besar? Hehe....lama tak beli labu, sini murah2. Sakit hati nak buat kalau yg mknnya akk sorang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ;:D... w`kumslm..soriii lah kak ehh2!! tersalah taiplah sumber tu..kak besar lak! tau kak besah abiss saya...tkasih2lah kak, saya dah edit balik tuu..sedaplah kak anak2 mesti suka..

      Padam
  3. mmg la kaler oren kak zana..dah namanya labu...tp apa ada pada warna..janji sodap di makan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya..lah! betol2!!! janji sodap..cubalah?

      Padam
  4. salam zana.
    Wah.. ni dah cukup bagus ni. Dalam peti ais bundo tu ada setengah biji labu. Bundo bawak balik resepi ni ye..

    BalasPadam
    Balasan
    1. w`kumslm...boleh aje Bundo...sila2lah...

      Padam