Khamis, Januari 26, 2012

Talam Pandan Kacang Merah

Assalamualaikum.. & salam sejahtera pd rakan2 yg berkunjung ke villa zana nie.. beberapa minggu nie..mmg agak sibuk sehinggalah CNY so... masa utk berblog amat terbatas, jadi hari ni zana mengambil kesempatan utk mengupdatenya jugak..bila dah agak lama x berupdate jadi rasa malas pun melandalahkan hehehe... : P. Ok! jom layan resepi kuih talam nie.. resepinya zana ambil dari pakar kuih talam kita.. x lain lagi mestilah Pn Yatie ., rasanya dah beberapa org yg mencubanya dan sememangnya sedap. Kita semak resepiya pulak k! zana cnp jer dari dapur yatie..tq
Talam Pandan Kacang Merah
sumber : Yatie
Bahan Utk Lapisan Bawah (Loyang 10"x10"x2"@3")

  • 1 1/2 cwn kacang merah*- yg telah direbus empuk
  • 1 cwn air*(* di kisar bersama)
  • 1 1/2 cwn tepung beras
  • 2 cwn santan sederhana pekat
  • 2 sudu besar Tepung Hoen Kwee (putih)/tpng jagung
  • 1 cwn gula halus
  • sedikit garam
  • sedikit pewarna merah
Caranya:
  1. Kisar kacang merah yg telah di rebus bersama 1 cwn air. Biarkan ketepi.
  2. Dalam bekas lain masukkan tepung beras, tpng hoen kwee/tpng jagung, gula, garam bersama santan. Bancuh semua bahan dan tapis.
  3. Masukkan kacang merah yg di kisar tadi dan gaul sebati. Masak hingga naik wap dlm 10 minit guna api sederhana saja- tutup api.
  4. Panaskan pengukus. Alaskan loyang dngn plastik dan sapu minyak di kelilingnya.
  5. Tuangkan adunan tadi dan kukus selama 25 minit.
  6. Sementara itu, buat utk adunan lapisan atas.
Bahan Utk Lapisan Atas
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cwn gula halus
  • 2 biji telur
  • 1 cwn santan pekat
  • 2 cwn air (kisar bersama 3 helai daun pandan dan tapiskan)
  • secubit garam
  • pewarna hijau
Caranya:
  1. Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk & masak hingga naik wap dlm 10 minit guna api sederhana je.
  2. Tuangkan adunan ke atas lapisan kacang merah tadi.
  3. Sebelum tuang adunan, pastikan tiada air bertakung di permukaan kuih. Sekiranya ada, sengetkan loyang dan guna tisu dapur utk mengelap air.Selepas tu, cakar2 sikit guna garpu barulah tuangkan adunan warna hijau.
  4. Kukus lagi selama 25 minit guna api sederhana saja.
  5. Setelah siap, buka penutup kukus dan biarkan 5 minit dngn api yg belum di tutup. Ini bagi mengeringkan permukaan kuih.
  6. Setelah siap, angkat loyang kuih dan biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.





2 ulasan:

  1. as-salam
    cantik talam pandan kacang merah tu..mmg sedap talam ni ..saya pun dah mencuba talam ni..

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum Zana,
    alhamdulillah menjadi dngn cantik kuih talam pandan kcng merah ni...tq sudi mencuba...

    BalasPadam