Karipap Rangup
Sumber : Along Roz
By : Zanavilla
Bahan2nya:
- 500g Tepung
- 50g Tepung Beras
- 50g Tepung Ubi
- 1 sb Gula
- 1 st Garam
- 2½ sb Majerin*
- ¼ cwn Minyak* (* panaskan)
- Air
Cara Membuatnya:
- Campurkan kesemua bhn2 kering. Tuangkan minyak panas & gaul rata.
- Tuangkan air sedikit2 sehingga membentuk doh lembut.
- Bahagi doh kpd bebola kecil. Leperkan & isi dgn inti kesukaan (zana guna inti keledek+ayam).Buat sehingga habis.
- Goreng dgn minyak dalam sehingga garing.
Bahan utk Inti Keledek + Ayam:
- 3 biji bwg merah*
- 2 ulas bwg putih* (* ditumbuk halus)
- 200gm ayam cincang
- 600gm keledek kuning didadu kecil & direbus separuh empuk (tapis & ketepikan)
- 1 labu bwg besar didadu
- 2 sb rempah kari daging
- 1 tangkai daun kari
- garam & gula secukup rasa
- sedikit air
Cara-caranya:
- Tumis bahan kisar hingga naik bau
- Masukkan rempah dan tumis hingga pecah minyak
- Masukkan sedikit air dan tumis hingga garing
- Masukkan ayam cincang dan gaul rata, biarkan ia mereneh sebentar kemudian masukkan keledek ~ kacau rata.
- Akhir sekali masukkan garam & gula secukup rasa
- Masak sehingga empuk..tutup api dan biarkan sejuk dahulu dan bolehlah digunakan.
p/s*** lebihan inti tu..zana buatlah somosa..hehehe!!!
anak-anak saya, memang hantu karipap,
BalasPadamtapi kalau buat kulitnya mesti lenyut
bila dah sejuk,
Ada petua lain ke!