Rabu, April 04, 2012

Kuih Cara Manis..

Assalamualaikum dan salam ptg rabu...cuaca mendung je kat luar tu, sejuk je kat dlm opis ni + sunyi + sepi...aduhhh!!! boringnya...apa kabar semuanya? dah minum ptg? petang2 mcm ni kalau pekena teh tarik pun sodap segar sikitkan? ekk..eleh!! baru pas makan tengah/harilah..perut pun terasa kenyang laeeee... : p oklah! ari ni, zana nak masukkan n3 yg tertunggak lagi  : p Inilah first time zana membuatnya, nak djd kan cerita.. sebenarnya acuan kuih cara ni..kan2!! dah bertaun zana membelinya dan menyimpannya, baru laa ni zana membuatnya, nak ikutkan xlah susah mana pon...tuk menyediakannya hehehe...tengok2 resepinya yg bermcm2 sukatan jd kite pon buat sukatannya sendiri yg mudah2 jer..


Kuih Cara Manis
Bahan2 yg diperlukan:
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 paket santan serbuk
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil garam
  • 3 cwn penuh air
  • 1 sudu kecil pes pandan
  • sedikit pewarna hijau
  • gula pasir secukupnya
Cara2nya:

  1. Campurkan semua bahan sehingga menjadi adunan yg sama rata kecuali gula pasir, then tapiskan terlebih dahulu dan ketepikan. 
  2. Sementara itu, panaskan acuan kuih cara dan oleskan dgn sedikit minyak. Apabila acuan panas..kecilkan api dan masukkan sedikit adunan, sudukan sedikit gula pasir dan tutup semula dgn sedikit lagi adunan. 
  3. Tutup acuan tu..dgn tudung periuk dan masak selama 2 min...then olehlah diangkat. Alhamdulillah acuan kuih ku..itu tidak melekat.


p/s** Ada sesetengah org kata..kalau tidak mahu acuan tu melekat terlebih dahulu direndamkan dgn air asam jawa semalaman atau pun penuhkan acuan tu dgn minyak masak dan dipanaskan...cubalah! insya`allah...adunan itu tidak melekat.

3 ulasan:

  1. Salam Zana :)
    lama nyer tak kemari..
    sedap nmpk kuih cara/bingka nih kalau dpt mkn ptg2 begini bersama kopi..fuyoo :P

    BalasPadam
  2. salam zana...mmg Liza pun tgh cari petua xnak bg acuan tu melekat...thnx yer sharing...

    BalasPadam
  3. assalam salam singgah
    cara manis kesukaan sy he he nanti nk try resepi yg ni pula ye tq share disini
    jom follow saranur blogspot..

    BalasPadam