Jumaat, November 11, 2011

Bingka Roti Kukus Pandan..

Hai!!! assalamualaikum...bersiaran lg nampaknya zana hari ni.. :)) dah minum ptg ke belum? malaslah pulak nak bercerita kat sini panjang2 nanti jemu lak nak membacanyakan..hehehe.. cuma ptg ni zana nak n3 resepi bingka roti ni pulak..almaklumlah banyak entry2 yg dah terlepas baru nak update kat sini, kebetulan hari ni zana 1/2day pening pla sbb sakit gigi..ni barulah terasa reda sikit...jd masa yg terluang ni zana rajin2kn diri utk mengupdatenya...(kenalah ambik kesempatan yg ade tuu : p) tunggu apa lagi jom semak resepi yg zana ambik dari dapur kat kak UMMI 
Bingka Roti Kukus Pandan
(resepi asal: Notabilia /sumber: kak ummi)
by: ZanaRose
Bahan2nya:

  • 8-10 keping roti gardenia (x perlu disiat kecil)
  • 200ml santan pekat (zana guna santan kotak KARA)*
  • 200ml air*
  • 1 cwn gula (zana pun bubuh 3/4 cwn gula kastor)*
  • 4 biji telur dibuang tali pusat*
  • 1 st garam halus*
  • 1/2 st pes pandan*
  • 2 helai daun pandan disimpul
Cara menyediakan:
  1. Dalam mangkuk besar kacau bahan2 bertand * sehingga sebati dgn menggunakan whisk saja.
  2. Kemudian rendamkan kepingan roti kedalam adunan di atas dan biarkan sekurang2nya 10 minit.
  3. Pindahkan kepingan roti yg direndam tadi kedalam loyang bulat berukuran 8" yg telah disapu mentega, tuangkan lebihan adunan sehingga habis.
  4. Letakkan daun pandan di atas adunan roti tadi
  5. Sediakan kukusan, bila air mendidih kukus adunan roti selama 15-20 min (balut penutup kukusan dgn kitchen towel agar air kukusan tidak menitis di atas permukaan bingka)
  6. Sejukkan pada suhu bilik sebelum dihidangkan..(simpan dlm peti sejuk dulu baru sedap dimakan)


1 ulasan:

  1. cantik dan sedapnya bingka tu kan... kebetulan kita sama lak buat bingka yang sedap ni...

    BalasPadam