Sabtu, November 06, 2010

Sambal Udang Petai



Sambal Udang Petai
Bahan2nya:
  • 300gm udang sederhana besar
  • 5 biji bwg merah*
  • 2 ulas bwg putih*
  • sedikit belacan*} ditumbuk halus
  • 1/2 sdt pes asam jawa
  • 1 biji bwg besar dipotong kasar
  • 4 sdb cili mesin
  • 2 sdb sos tomato
  • sedikit garam dan gula
  • petai secukupnya

Cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak ~ tumiskan bahan tumbuk sehingga naik bau, kemudian masukkan cili mesin, petai dan kacau sehingga cili hampir masak .
  2. Masukkan udang, diikuti dgn sedikit air dan sos tomato~ dikacau sebati
  3. Kemudian masukkan hirisan bawang besar ~ digaul sebati dan rasakan dgn garam dan sedikit gula.
  4. Setelah masak bolehlah dihidangkan.

1 ulasan: