Sambal Udang Petai
Bahan2nya:
- 300gm udang sederhana besar
- 5 biji bwg merah*
- 2 ulas bwg putih*
- sedikit belacan*} ditumbuk halus
- 1/2 sdt pes asam jawa
- 1 biji bwg besar dipotong kasar
- 4 sdb cili mesin
- 2 sdb sos tomato
- sedikit garam dan gula
- petai secukupnya
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak ~ tumiskan bahan tumbuk sehingga naik bau, kemudian masukkan cili mesin, petai dan kacau sehingga cili hampir masak .
- Masukkan udang, diikuti dgn sedikit air dan sos tomato~ dikacau sebati
- Kemudian masukkan hirisan bawang besar ~ digaul sebati dan rasakan dgn garam dan sedikit gula.
- Setelah masak bolehlah dihidangkan.
kecur air liur tgk sambal udang nih.
BalasPadam