Ahad, Oktober 09, 2011

Kurma Ayam..

Assalamualaikum..hai!! bersua lagi.. malam nie zana x de apa yg nak diceritakan cuma nak n3kan menu makan t/hari semalam, dan hari nie barulah zana dpt uplodekan. Mungkin ramai yg dah tau membuatnya... zana masukkan resepinya juga sebagai rujukan anak2 ku. Kurma Ayam ni..adalah lauk kegemaran anak2 terutama sekali anak sulungku.. resepinya mudah aje..
Kurma Ayam
by: zanarose
Bahan2nya:

  • 400-500gm ayam dicuci dibuang kulit dan dipotong kecil
  • 3 sudu makan rempah kurma
  • sebiji kentang dipotong 4
  • 2 labu bawang besar (1biji di belah 4 & 1biji lagi dimayang*)
  • 1 biji lada merah dibelah2
  • 3 ulas bwg putih dihiris halus*
  • 2cm halia dihiris halus*
  • 3 cwn air
  • 1/2 cwn santan pekat
  • sedikit garam
Cara2nya:
  1. Panaskan minyak ~ tumis bahan bertanda * sehingga layu dan wangi
  2. Masukkan rempah kurma dan kacau rata, kumudian masukkan sedikit air dan biarkan merenih sebentar.
  3. Selepas itu bolehlah masukkan ayam dan kentang diikuti air dan kacau ~ tutup sebentar dgn tutup periuk sehingga mendidih dan ayam/kentang empuk.
  4. Masukkan santan pekat dan kacau lagi, masukkan juga bawang besar yg dipotong 4 td bersama lada merah dan rasakan dengan sedikit garam. Setelah masak bolehlah dihidangkan..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan