Khamis, Oktober 28, 2010

Kari Ketam Istimewa..


Assalamualaikum kwn2...bertemu kembali...,berkat doa keluarga dan kwn2 alhamdulillah hari ini zana terasa sihat sedikit. Jadi utk memenuhi tuntutan blog, yg sudah agak lama zana x entrykan menu2 yg menjadi hidangan keluarga....

Kari Ketam Istimewa
(sumber:saji online)
Bahan2nya:
  • 3 ekor ketam (potong dua)
  • 1 sudu kecil herba campur
  • 2 sudu besar serbuk kari ikan
  • 1 tangkai daun kari
  • 2 cawan santan
  • 1 cawan air asam jawa
  • Sedikit air
  • Garam dan gula secukupnya

    Bahan kisar:
  • 3 ulas bawang putih
  • 4 ulas bawang merah
  • 3 cm halia

Cara Menyediakan:

1. Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan herba campur, serbuk kari, daun kari dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
3. Kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit air dan tumis lagi.
4. Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa.
5. Apabila kuah mendidih, masukkan ketam, dan biarkan ia masak. Sedia utk dihidangkan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan