Selasa, Ogos 17, 2010

Apam Pisang Kukus



Kuih pemanis mulut utk berbuka puasa hari yg kedua ari tu....

APAM PISANG KUKUS
(Sumber : Resipidiana/ rinnchan fp)

Bahan-bahan :
  • 2 cawan tepung gandum
  • 8 biji pisang emas (sederhana besar)
  • 3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan (boleh digantikan dengan minyak) , zana guna canola oil
  • 4 biji telur
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh baking soda
  • 1 cawan gula, Rinn guna 3/4 cawan
  • secubit garam

Cara-cara :

  1. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
  2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
  3. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak.
  4. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit menggunakan api yang sederhana.

*Nota: Kukusan hendaklah dipanaskan terlebiih dahulu dan tutup kukusan perlu dibungkus dengan kain supaya wap tidak jatuh keatas permukaan kuih.

2 ulasan:

  1. Salam tuan rumah..wah dah lama tak rasa apam pisang macam tu...teringat kat mak..hu hu

    BalasPadam
  2. Salam ramadan Zana,

    buka apa hari ini? sihat ke?

    Kak nur kan kalau sebut apam aje mesti
    kecur tau..febret sekali tapi org kat
    umah kurang suka ngan apam...huhuhu.

    BalasPadam