Puding Roti Bersos Kastard
sumber rujukkan: Buku Hidangan Sesuci Lebaran (Chef Sara)
by: zanarose
Bahan A (Puding)
- 6 keping roti disapu mentega (guna roti gardenia)
- 2 cawan susu segar
- 3 biji telur
- 30gm gula halus
- 1 sudu makan tepung kastard
- 100gm buah2an campuran
Bahan B (Sos Kastard)
- 1 tin susu cair
- 2 sudu makan tepung kastard
- 2 sudu makan mentega
Cara Membuat Puding
- Potong roti kepada beberapa bahagian kecil dan susun didalam loyang yg telah disapu mentega
- Panaskan susu segar di atas api yg sederhana dan jangan biarkan sehingga mendidih
- Kemudian, pukul telur dan gula hingga kembang dan masukkan susu segar yg telah dipanaskan
- Selepas itu, masukkan tepung kastard dan kacau sehingga sebati
- Tuangkan adunan ke atas susunan roti dan taburkan buah2an campuran. Biarkan selama 15 hingga 20 minit sehingga roti kembang.
- Kemudian, bakar adunan selama 20-30 min. pd suhu 180`C. Apabila masak, biarkan sehingga sejuk.
Cara Membuat Sos Kastard
Salam.. Kak Zana, terima kasih kerana linkkan blog Nur. Teringin nak buat puding roti ni.. Sedapnya....
BalasPadam