Jumaat, Oktober 07, 2011

Donut Kentang...yg gebu...

assalamulaikum & salam sejahtera pd pengunjung2 yg singgah di blog zana ni... bersiaran lagi ... kali ni di mlm hari :) dah 2 di waktu2 mcm nie jer dpt meronda2 diblog kwn2 dan masa mcm ni jugalah zana boleh update blog ini..x kesian ker!! minggu ni x sempat2 zana nak bukak blog bzi memanjang jer..di ofis dari hari isnin sampailah ke hari ni..] nak bukak  tengok fb pun x de masa., hai!! tuu..lah kan kalau dah terlalu banyak kerje kan? oklah! jom layan kuih donut kentang yg zana buat dua hari lepas, memang gebu dan lembut aje bila dimakan.. x rugi mencubanya. resepinya dtg dari seberang dan zana ade buat penambahan sedikitlah :p ok!
Donut Kentang
resepi: Fatmah Bahalwan
by: zanavilla
Bahan2nya:

  • 500gm tepung roti (zana buh 300gm tpg roti + 200gm tpg gandum)*
  • 50gm susu tepung*
  • 11gm yis mauripan*
  • 200gm kentang, kukus dan dilecek halus
  • 100gm gula halus*
  • 75gm mentega
  • 1/2 st garam
  • 1/2 st ovellate (ni zana tambah)
  • 4 butir kuning telur (zana buh 2 butir je)
  • 100ml air sejuk (zana buh 100ml air sejuk + 75ml santan sawit)
Cara membuatnya:
  1. Masukkan semua bahan * kedlm mangkuk dan digaul rata, masukkan kentang kisar, kuning telur dan air sejuk ~ diuli rata
  2. Masukkan mentega dan garam, diuli terus sehingga tak melekat ditangan. Rehatkan selama 15 min.
  3. Bagikan adunan, masing2 seberat 50gm dan bulat2kan. Biarkan selama 20 min hingga mengembang.
  4. Buatkan lubang ditengahnya, menjadi bentuk donut, kemudian segera digoreng sehingga kuning kecoklatan.
  5. Angkat dan toskan. Taburkan gula atau hiaskan dgn coklat.
Cara yg zana buat mudah je..masukkan semua bahan2 tu dlm BM dan tekan butang doh dan tunggu hingga siap..kemudian zana terap guna penerap donut... :p :) then goreng...


1 ulasan:

  1. Assallamualaikum Zana..
    Salam kenal dari Nadz di COSK.. Rajin mendonut.. Gebuszzzz jer.. Zana, nape bila Naz bukak blog Zana ni, shout box Zana tu, dok kat tengah2..? Dia kacau Naz nak baca posting Zana..hehehe...

    BalasPadam