Khamis, Oktober 27, 2011

Lasagna Bolognese

Semalam hari cuti Deepavali...oopp!!! lupa lak! Happy Deevali..zana ucapkan pd kawan2 yg beragama Hindu. Pagi2 lg zana dah buat "Lagasna Bolognese" nie utk anak2, bahan2nya dah lama zana sediakan tapi asyik tertangguh jer nak membuatnya...sampaikan anak2 daraku tu.. asyik tertanya-tanya bilalah mama nak membuatnya, tetapi barulah semalam terlaksana sudah..hehehe... : p siap bawa bekal lg utk anak2 ke Bukit Malawati (jalan2 cuci mata ke Kuala Selangor)
Oklah! cuba tengok bahan2 yg zana gunakan ni...
Lasagna Bolognese
by:zanarose
sumber : sos putih (dari Dapur Ku SaYang)
Bahannya:

  • 400gm daging ayam cincang (jenama Ramley)
  • sebotol Pasta Bake (creamy tomato & mozzarella) jenama Leggo's
  • 2 ulas bwg putih cincang
  • 3-4 sudu makan minyak zaitun (zana guna flake seed oil)
  • 3 biji cendawan butang dihiris kecil
  • sedikit hirisan lobak merah
  • 6-8 keping lasagna

Bahan sos putih:

  • 2 cwn susu segar (zana buh lebih sikit sbb tu lee ia agak lembik je..)
  • 1 sudu besar mentega
  • sedikit lada sulah
  • 2 sudu besar tepung gandum dibancuh dgn sedikit air
  • 1 slice cheesedale @ 30gm cream cheese
  • sedikit garam dan gula
  • lain2 keju chedder secukupnya dan oregano
Cara2nya:
  1. Panaskan minyak zaitun ~ tumiskan cincangan bwg putih, kemudian masukkan ayam dan dikacau sehingga airnya kering.
  2. Masukkan sos pasta, cendawan dan lobak merah dan digaul rata, kacau sehingga kuahnya pekat dan tutupkan api.
  3. Sementara itu, utk sos putih: cairkan mentega didlm periuk, kemudian masukkan cheesedale atau krim keju ~ kacau sehingga cair, barulah tuangkan susu segar. Masak sehingga susu mendidih, masukkan lada sulah, sedikit garam dan gula.
  4. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. Tutupkan apinya..ketepikan
  5. Setelah siap semuanya, rebuskan 6-8 keping lasagna sehingga lembut.
  6. Sediakan loyang berukuran 8"x8" yg telah disapu mentega, susun 2 keping lasagna dan tuangkan sos pasta..ratakan, diikuti sos putih dan ratakan, tutupkan dgn 2-3 keping lasagna dan diulangi lg sos pasta & sos putih, diakhiri dgn 2-3 kpg lasagna
  7. Akhir sekali, tuangkan sos putih dan taburkan dgn parutan keje cheddar secukupnya dan oregano. 
  8. Bakar pd suhu 160'C selama 30-40 minit atau sehingga keperangan.



2 ulasan:

  1. sedapnya...lama tak buat. anak2 pun asyik dok tanya je

    BalasPadam
  2. ha.... pengsan tengok lasagna bolognese...baru malam tadi anak bongsu merengek minta lasgna.... tapai sepotong ye buat anak... he hehehh (maknya pun sebenarnya teringin jugak)

    BalasPadam