Sabtu, November 06, 2010

Kuih Bakar Ubi aka Bingka Ubi


Salam & salam sejahtera pd rakan2 blog yg berkunjung ke dapur zana nie.. hari ini zana nak entrykan resepi kuih bakar yg zana buat minggu lepas utk minum ptg...mkn ketika masih panas alangkah sedapnyer...(x sempat2 sejuk lae....tu!!)
Kuih Bakar Ubi
(sumber: Bro. Rozzan) zana ubahkan kuantitinyer
Bahan2nya:
  • 800g Ubi yg siap diparut
  • 500ml santan pekat (2ooml santan kotak + 300ml air)
  • 230g gula pasir
  • 2 biji telur
  • 1/2 sdt garam
  • 1/2 sdt esen vanilla
  • sedikit pewarna kuning
  • mentega-utk sapuan pd acuan

Cara membuatnya:

  1. Sapukan acuan kuih dgn mentega (zana guna loyang 7"x7") dan ketepikan.
  2. Satukan semua bahan kedalam mangkuk adunan ~ kacau sehingga gula larut dan semua bahan sebati.
  3. Tuang adunan kedalam acuan/loyang dan bakar pd suhu 180`C - 200`C selama 1 jam 10 min atau sehingga masak.
  4. Setelah masak sejukkan dan bolehlah dipotong utk hidangan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan