Hari nie menu utk makan t/hari zana masak Sop Ayam Kampung kena dgn sambal udang dan berulamkan salat/timun , dimakan pula dgn nasi panas...jemputlah!
Sop Ayam Kampung
Bahan2nya:
- Seekor ayam kampung dipotong kecil
- 3 ulas bwg putih diketuk
- 4 cwn air utk rebusan
- 1 btg seleri dihiris
- 1/2 btg lobak merah dipotong dadu
- 1 biji kentang dipotong dadu
- sedikit hirisan daun bwg/sadri dan bwg goreng utk hiasan
Bahan tumisan:
- 4 biji bwg merah*
- 2 ulas bwg putih*
- 1/2" halia* } ditumbuk halus
- 1/2" kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga
- 1 ikat rempah bunjut adabi
Cara menyediakan:
- Ayam dicuci bersih ~ masukkan dalam periuk bersama air dan bwg putih, kemudian direbus sehingga mendidih.
- Masukkan selery, kentang dan lobak merah biarkan sehingga sedikit empuk.
- Panaskan kuali ~ tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang/cengkih dan buah pelaga diikuti bahan tumbuk, sehingga wangi.
- Kemudian masukkan kedalam periuk rebusan ayam td bersama rempah bunjut.
- Rasakan dgn sedikit garam...setelah masak bolehlah dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan