Salam...bertemu lagi! Serimuka Durian nie buat sarapan pagi zana n keluarga...dah lama nak membuatnya tp baru sekarang ni terlaksana memandangkan stok durian masih ade dlm aisbox tu...resepinya zana ambik dari buku Aneka Talam & Kuih Lapis dan chefnya dah tentulah kak hanieliza..tkasih ya kak!
Serimuka Durian
(sumber: Aneka Talam & Kuih Lapis)
Bahan Lapisan Bawah:
- 2 1/2 cwn santan cair + sedikit garam
- 2 cwn pulut - direndam selama 3 jam
Cara Membuatnya:
- Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukus hingga pulut masak.
- Minyakkan sedikit loyang lain dan tekankan pulut yg telah masak tadi.
- Kukus semula dan tuangkan adunan lapisan atas.
Bahan Lapisan Atas:
- 2 cwn santan pekat
- 1/2 cwn isi durian
- 3 sudu makan gula perang
- 3 sudu makan tepung gandum}
- 3 sudu makan tepung kastard} diayak
- 1 1/2 sudu makan gula pasir
- 1 sudu teh garam
Cara Membuatnya:
- Satukan santan, gula perang dan durian dalam pengisar ~ kisar sehingga sebati
- Tuangkan bancuhan ini kedalam mangkuk. Masukkan tepung gandum dan kastard ~ gaul hingga rata.
- Kemudian masukkan gula pasir dan sedikit garam ~ kacau hingga adunan sebati/rata.
- Panaskan adunan ini dalam kuali non stick sebentar.
- Tuangkan adunan keatas pulut dan kukus lagi selama 30 min.
- Apabila telah masak, sejukkan selama 3-4 jam dan barulah dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan