Rabu, Jun 01, 2011

Serimuka Mangga


Serimuka Mangga....nie menu sarapan pagi zana semalam..jom layan resepi dah ade kat SINI cuma zana gantikan dgn puri buah mangga.. :D
Serimuka Mangga

Bahan Lapisan Bawah:
  • 2 1/2 cwn santan cair + sedikit garam
  • 2 cwn pulut - direndam selama 3 jam

Cara Membuatnya:

  1. Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukus hingga pulut masak.
  2. Minyakkan sedikit loyang lain dan tekankan pulut yg telah masak tadi.
  3. Kukus semula dan tuangkan adunan lapisan atas.

Bahan Lapisan Atas:

  • 2 cwn santan pekat
  • 1/2 cwn puri buah mangga (1biji)
  • 3 sudu makan gula perang
  • 3 sudu makan tepung gandum}
  • 3 sudu makan tepung jagung} diayak
  • 1 1/2 sudu makan gula pasir
  • 1 sudu teh garam
  • sedikit pewarna kuning telur

Cara Membuatnya:

  1. Satukan santan, gula perang dan mangga dalam pengisar ~ kisar sehingga sebati
  2. Tuangkan bancuhan ini kedalam mangkuk. Masukkan tepung gandum dan jagung ~ gaul hingga rata.
  3. Kemudian masukkan gula pasir, sedikit garam dan beberapa titik pewarna ~ kacau hingga adunan sebati/rata.
  4. Panaskan adunan ini dalam kuali non stick sebentar.
  5. Tuangkan adunan keatas pulut dan kukus lagi selama 30 min.
  6. Apabila telah masak, sejukkan selama 3-4 jam dan barulah dipotong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan