Sabtu, Jun 25, 2011

Nasi Ayam Berempah


Salam n salam sejahtera dan selamat berhujung minggu...,hari nie masa utk bersama anak2 setelah lima hari bekerja di pejabatkan? tadi pagi zana terfikir2 nak masak ape.. blankkk!!! bukak/tutup peti sejuk x tau nak masak ape? yg ade dlm peti tu cuma ayam!!!! jadi zana pun malas nak pikir2 panjang terus buat nasik ayam, kali ni zana buat yg berempah pulak...kalau ayam goreng berempah ni memang fav.. anak2ku... tengoklah dia makan!! sedap aje... ^_^ :D .....
Nasi Ayam Berempah
(sumber: zanavilla)
Bahan2 utk nasi:
  • +-600gm beras basmathi + wangi
  • 2"halia*
  • 5 ulas bwg putih*} ditumbuk halus
  • 2 helai daun pandan
  • 1/2 kiub ayam maggi + air rebusan ayam
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak + sesudu margerin utk tumisan
Bahan utk sop & ayam berempah
  • 1 ekor ayam dipotong 4 (zana ambil 3/4 bhgn ajer)
  • 1 bunjut rempah sop
  • air secukupnya menutupi ayam
  • garam secukup rasa
  • 4 biji bwg merah*
  • 2 ulas bwg putih*
  • 1" halia*} ditumbuk halus
  • 1 sudu besar rempah kari daging
  • Minyak utk goreng terendam
Bahan utk sos
  • 6 biji cili merah
  • 5 ulas bwg putih
  • 1 sdt gula pasir
  • 1 sdm sos tomato
  • secubit garam
  • 2 sdm jus limau kasturi
  • sedikit air masak
Bahan sampingan:
  • hirisan timun, salat dan tomato
  • sedikit hirisan daun sadri dan bwg
Cara2 penyediaan:
1. Masukkan ayam dan air menuputi keseluruhan ayam kedalam periuk dan masukkan sop bunjut adabi, kemudian rebus sehingga mendidih.
2. Ayam yg telah empuk dikeluarkan ~ kemudian ketepikan.
3. Ambil bahan2 yg telah ditumbuk dan rempah kari juga sedikit garam ~ gaulkan bersama2 ayam kemudian perapkan selama 20 min.
4. Sementara itu, cuci beras terlebih dahulu... Panaskan minyak + marjerin dlm periuk letrik (atas api gas), tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi dan masuk daun pandan ~ dikacau rata dan tambahkan sedikit air rebusan, barulah masukkan beras~ kacau rata
5. Alihkan periuk kedlm bekas letrik dan masukkan air sama banyak dgn beras dan tekan on. Biarkan sehingga nasi masak.
6. Ambil ayam yg telah diperap tadi dan goreng dlm minyak panas sehingga masak (tak perlu lama sbb ayam tu telah direbus td, cukuplah nampak sedikit kekuningan)
7. Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama dgn timun, daun salat dan tomato. Siap!! jemputlah....


1 ulasan:

  1. assalam Zana,
    memang sesuai benarlah nasi ayam berempah utk lunch....cukup lengkap, satu set tu agak2 kalau di kedai berapa hinggit ekk?

    BalasPadam