Dessert selapas makan t/hari, sedap dimakan... sejuk aje! resepi asal dari chef wan.. sekiranya berminat bolehlah mencubanya!
Agar-agar Cendol
(sember: Chef Wan)
Bahan2nya:
- 1 bungkus serbuk agar-agar
- 1 1/2 cwn cendol (kalau boleh kurangkan sikit)
- 2 helai daun pandan
- 200ml santan
- 1/2 st garam halus
- 3 cwn air
- 150 gm gula melaka (zana guna 120gm aje)
- 1/2 cwn gula halus
Cara penyediaan:
- Didihkan santan, serbuk agar2, gula halus, air dan daun pandan di dalam periuk.
- Bahagikan kepada 2 bahagian, 2/3 bahagian dicampur cendol dan garam ~ tuangkan kedalam loyang dan sejukkan. Sementara 1/3 bahagian tadi dicampurkan dula melaka dan dimasak semula hingga memdidih.
- Setelah memdidih, tuangkan bahagian ini (coklat) di atas yang putih dan disejukkan semula selama 2 jam.
- Hidangkan agar-agar ini ketika sejuk.
salam zana
BalasPadamminta mai sepotong dua kering tekak kak ni..kak nak kabau nii photo bucket punya lambang dok kacau zana punya blog.. ada kawan kita dah buang tapi siapa ya dah lupa baru2 ni...maafkan kak ..takut zana tak tahu jer..atau mmg sengaja ada ..maafkan akak ya cyg..
sedapner
BalasPadamSalam kak zana,
BalasPadamNak agar-agar cendol. rasa nak makan cendol lagi. hihi
salam kak,
BalasPadamcendol dbuat agar2 ni tak kalah sedapnya dg cendol yg dibuat es :)