Selasa, Julai 27, 2010

Kek Span


Salam...nie pula menu minum ptg zana semalam...percubaan pertama tau!! tp sarangnyer x menjadi..hihii!!! tp rasanya tetap sedap...lembut dan gebu.., ce wah!!! makan pulak ketika masih panas....
Kek Span
(sember: koleksi peribadi)
Bahan2nya:
  • 2 1/2 cwn tepung gandum]
  • 1 sd mkn soda bikarbonat] ~ diayak
  • 100gm mentega
  • 1 1/4 cwn gula]
  • 1 1/4 cwn air] ~ dibuat gula hangus
  • 1 tin susu pekat
  • 8 biji telur ayam

Cara menyediakan:

  1. Gula dihanguskan sekejap~kemudian masukkan air sambil dikacau-kacau sehingga gula cair, angkat dan sejukkan.
  2. Tepung diayak bersama soda bikarbonat dan ketepikan.
  3. Kacau mentega dgn susu, setelah iu masukkan telur satu persatu sambil dikacau lagi sehingga sebati.
  4. Bila adunan telah sebati, masukkan pula tepung gandum sedikit2 bersama gula hangus dan dikacau hingga rata.
  5. Masukkan kedalam loyang pembakar yg telah disapu sedikit mentega dan bakar dgn suhu 180 C selama 1 jam atau sehingga masak.

*p/s~zana guna separuh dari adunan di atas (loyang 7"x7")~nanti zana nak cuba lagi! sbb sarangnye tu...x?????

Tiada ulasan:

Catat Ulasan