Rabu, Mac 17, 2010

Tauhu Lembut Sos Tiram


Hai!! salam & selamat sejahtera semua...bertemu lagi, kali nie zana nak entrykan salah satu menu mkn t/hari zana dan anak2 semalam...msk menu2 yg simple aje, sbb zana ade temujanji dgn Dr di Hospital Sg. Buloh..Ok!! jom tengok resepi nie..buat main campak2 aje sbb nak cepat.
Tauhu Lembut Sos Tiram
Bahan2nya:
  • 3 kpg tahu basah lembut ~ dipotong 4 dan digoreng sekejap
  • 1 labu bwg besar dimayang
  • 2 ulas bwg putih dicincang
  • segenggan udang basah kecil
  • 1/2 biji lada banggala (hijau/merah) dipotong2
  • 1 biji tomato dipotong 4
  • sedikit hirisan kobis bulat
  • 2 sd besar sos tiram
  • 1 sd besar sos plum
  • 1 st tpg jagung dibancuh dgn 1/2 cwn air
  • hirisan daun sadri/bwg (utk hiasan)

Cara membuatnya:

  1. Panaskan sedikit minyak ~ tumis bwg putih hingga wangi dan masukkan bwg besar dan dikacau sehingga layu.
  2. Masukkan udang basah, sos tiram dan sos plum dan dikacau sebati, kemudian masukkan pula sayur kobis, buah tomato, lada merah/hijau ~ dikacau sebati dan barulah masukkan bancuhan tpg jagung dan dikacau hingga agak pekat.
  3. Akhir sekali masukkan tahu lembut dan digaul rata ~ rasakan sedikit garam jika perlu
  4. Setelah masak bolehlah ditaburkan hirisan daun sadri dan bwg.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan