Selasa, Mac 09, 2010

Bihun Goreng Lada Hitam


Salam semua... selamat t/hari.., jom makan.., ini menu mkn t/hari zana kat opis..hihihi!! sebenarnya "Bihun Goreng Lada Hitam" nie zana buat pagi tadi utk sarapan dan bekalan anak2 kesekolah...disebabkan bihun goreng tu banyak jadi zana bawalah bekal ke opiss..buat mkn t/hari nie..ade org panggilnya bihun goreng Singapura tp resepinya ikut selera kita..ler layan ajerr...lah!!!!
Bahan2nya:
  • 3/4 paket bihun dicelur terlebih dahulu dan toskan...
  • 4 biji bwg merah*
  • 2 biji bwg putih*
  • sedikit ikan bilis* (bhn * ditumbuk halus)
  • 1-2 sd makan serbuk lada hitam
  • 4-5 biji fish ball dipotong bulat
  • 1 keping fish cake dipotong serong
  • 1 biji telur
  • 5 ekor sotong sederhana kecil dipotong2
  • segenggam udang basah
  • sayur kobis/sawi dan lobak merah
  • 1/2 biji lada bangggala dihiris kasar
  • garam secukup rasa
  • hirisan daun sadri/bwg sebagai hiasan

Cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak ~ gorengkan sotong sekejap dan angkat kemudian tumiskan bahan tumbuk bersama serbuk lada hitam sehingga naik aroma.
  2. Masukkan udang, fish ball dan fish cake ~ dikacau sebati...masukkan sayur dan dikacau lagi, biarkan sekejap dan masukkan telur.
  3. Rasakan dgn sedikit garam kemudian masukkan bihun dan digaul sebati..
  4. Bila masak bolehlah dihidangkan ~ taburkan dgn hirisan daun sadri/bwg.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan