Selasa, Mac 30, 2010

Rendang Ayam Kampung...


Salam kwn2...hai!!!! selamat t/hari semua...bertemu kembali...di alam maya nie. Dah beberapa hari zana x entrykan ape2 di blog kesayanganku ini, terasa rindu pulak!!! tulahkan kalau dah sayang hehehe....Hari ini zana nak entrykan menu hari minggu tu hari...lauknyer tentulah dah habiskan..,jangan ditanya pulak tau!!! selalunye rendang2 nie masuk kat rumah waktu2 perayaan aje! sbb kite nie, x lah terorr merendang nie. Selalunya setiap kali nak buat rendang, zana ikut resepi..tp kali nie mls nak ikut resepi main agak2 ajerr!!! janji rasanya sedap dan boleh dimakan...tengok ajelah! resepi zana nie...ape yg kurang atau terlebih!
Bahan2nya:
  • 1 ekor ayam kampung (dlm 1kg) ~ siap dipotong dan direbus hingga empuk
  • 10-15 biji bwg merah*
  • 5 biji bwg putih*
  • 10 biji cili padi*
  • 2" lengkuas*
  • 2" kunyit hidup*
  • 1" halia* (bhn * dikisar halus)
  • 4 sb cili mesin
  • 4 btg serai dititik
  • 3 helai daun limau purut
  • 2 - 3 helai daun kunyit - dihiris halus
  • 3 cwn santan pekat
  • 1-2 cwn air rebusan ayam
  • 2 sb kerisik
  • garam & gula secukup rasa.

Cara membuatnya:

  1. Masukkan semua bahan2 kisar, cili mesin, serai ke dalam periuk dan masak di atas dapur sehingga mereneh dan masukkan ayam yg telah empuk td ~ gaul/kacau rata
  2. Kemudian masukkan santan dan air rebusan ayam dan dikacau lagi
  3. Biarkan sehingga mereneh barulah masukkan daun kunyit/limau purut~ kacau dan biarkan mesra..
  4. Bila hampir masak masukkan kerisik, garam dan gula secukup rasa ~ kacau sebati dan biar agak kering sedikit barulah tutupkan api.., dan bolehlah dihidangkan.

2 ulasan:

  1. salam kak zana,
    hm..sdapnya ayam kampung! bila tgok resipi ni, baru teringat kerisik atas meja kat dapur tuh.hihi

    BalasPadam
  2. mualaikumsalam indah...oh ye ke..nanti bolehlah buatkan!.

    BalasPadam