Isnin, Mac 15, 2010

Baked Curry Puff


Hai!!! salam & slmt T/hari...dah 3 hari x dapat nak update blog kesayangan ku nie..internat de problem sikit kat umah ni...ptg jumaat ari tu zana cuba buat "Baked Curry puff" nie..., memandangkan inti lebihan buat somosa tu hari masih ade..kebetulan jalan2 kat blog k.ummi, jumpa pulak resepi nie., jadi zana pun buatlah sbb selalunya zana buat karipap yg goreng gitu ajer!! kali nie buat yg bakarnye lak.. berminat!! boleh jugak klik kat SINI...sorilah k.ummi zana CnP aje yea tkasih...
Bahan (Puff):- (8 - 10 biji)
  • 150 gm tepung gandum
  • 40 gm butter}
  • 40 gm shortening} zana guna 70gm puff pastri aje
  • 1 biji telor dipukul sikit + 1 sudu besar air
  • 1/4 sudu teh garam

Cara:-

  1. Campurkan garam ke dalam tepung, masukkan butter dan shortening. Gaul rata jadi seperti serbuk roti.
  2. Masukkan pula telor sikit2 dan gaul jadi doh, (jangan uli macam doh karipap biasa tu, just gaul sekadar jadi doh aje, sudah..dan x perlu habiskan telor jika sudah elok jadi doh, lebihan boleh diguna untuk sapu atas karipap sebelum dibakar nanti).
  3. Masukkan ke dalam fridge selama 30 minit (akak wrap doh seblm dimasukkan dlm fridge). Keluarkan doh dan ambil sedikit2 untuk dicanai nipis seperti membuat karipap biasa.
  4. Masukkan inti, tutup doh dan tekan sekelilingnya dengan garfu.
    Sapu telor pada permukaan karipap dan bakar pada suhu 150C selama 20 minit/hingga kekuningan. (*akak bakar 25 - 30 minit untuk sedikit garing)
tengok tu..knplah telur tu jd retak2 mcm tu!!! emmmpp jemputlah ye..jgn segan2, tu aje yg tggl.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan