Masak Lemak Pucuk Manis
Bahan2nya:
- seikat pucuk manis - dipetik dan dibersihkan
- sebiji kentang / keledek didadu
- 3 biji bwg merah*
- 1 ulas bwg putih*
- sedikit ikan bilis* (ditumbuk halus)
- 1 biji cili merah dipotong serong
- santan secukupnya
- garam secukup rasa
Cara2:
- Panaskan periuk dgn sedikit minyak dan tumiskan bhn2 tumbuk sehingga wangi, masukkan sedikit air bersama kentang/keledek dan biarkan ia merenih ~ sehingga separuh empuk
- Kemudian masukkan santan ~ kacau, dan bila mendidih masukkan pucuk manis diikuti dgn hirisan cili merah.
- Perasakan dgn sedikit garam, dan tutup api. Hidangkan bersama sambal daging...
Sambal Daging
Bahan2nya:
- 500gm daging lembut ~ dihiris/potong kecil
- 4-5 sudu besar cili kisar
- 5 biji bwg merah*
- 2 ulas bwg putih*
- 1/2" belacan* (tak buh pun x pe) (bahan* ditumbuk halus)
- sedikit paste asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
- 1 labu bwg besar dihiris bulat
Cara2:
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga wangi, masukkan cili kisar dan kacau sehingga cili garing
- Masukkan daging ~ kacau, tunggu sehingga daging empuk dan masak, kemudian masukkan sedikit paste asam jawa, kacau rata dan masukkan hirisan bawang besar.
- Rasakan dgn sedikit garam dan gula ~ kacau sebati, bila masak bolehlah dihidangkan...
***p/s: jom makan!
sedapnya nasi panas-panas...taruk sambal daging..letak kuah lemak ckit..gaul-gaul dan ngapppp....selera betull....tambah ckit lgi k.zana nasi yer...
BalasPadam