Kaswi Labu KakBesah
(sumber: kakbesah MyR)
Bahan2nya:
- 1 cwn tepung gandum
- 1 cwn tepung ubi
- 1/2 cwn gula pasir
- 1 cwn labu manis lecek (yg telah direbus/kukus)
- 2 cwn santan (zana buh 1 paket santan serbuk + 2 cwn air)
- 1/2 st garam
- 1/2 st air kapur
- secawan kelapa parut putih + sedikit garam (zana guna serbuk kelapa kering jee)
Cara membuatnya:
- Panaskan pengukus terlebih dahulu ~ memdidih
- Masukkan semua bahan kecuali kelapa parut dan gaul rata ~ guna whisk
- Sediakan loyang 10" yg telah disapukan dgn sedikit minyak (zana guna loyang 8" dah memadai) kemudian masukkan adunan td dan kukus selama 25 min atau sehingga masak.
- Biarkan betul2 sejuk barulah boleh dipotong dan golek2kan dlm kelapa parut ~ hidangkan.
**p/s: sesuai buat minum ptg/sarapan pagi
**p/s: sebagai bekalan :))
salam kak dah buat yeeee kaswi labu...baru semlm saya buat kaswi durian kak besah ni....nnt leh lah try labu pulak.....
BalasPadamw`kumslm..ye ke..sedap x? meh try pulak kaswi labu nie, sedap jugak..
PadamAssalam zana, kak besah ke...kak besar? Hehe....lama tak beli labu, sini murah2. Sakit hati nak buat kalau yg mknnya akk sorang.
BalasPadam;:D... w`kumslm..soriii lah kak ehh2!! tersalah taiplah sumber tu..kak besar lak! tau kak besah abiss saya...tkasih2lah kak, saya dah edit balik tuu..sedaplah kak anak2 mesti suka..
Padammmg la kaler oren kak zana..dah namanya labu...tp apa ada pada warna..janji sodap di makan...
BalasPadamya..lah! betol2!!! janji sodap..cubalah?
Padamsalam zana.
BalasPadamWah.. ni dah cukup bagus ni. Dalam peti ais bundo tu ada setengah biji labu. Bundo bawak balik resepi ni ye..
w`kumslm...boleh aje Bundo...sila2lah...
Padam