Kuih Bakar Labu @ Bingka Labu
(sumber: anawahid, resepi: cmg)
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 5 biji telur (zana buh 3 biji telur grid `A')
- 500 ml santan (atau 200 ml santan kotak + 300 ml air)
- 200 g tepung gandum
- 180 g gula halus (nak manis boleh tambah sikit lagi)
- 1/2 camca teh garam
- 1 camca teh esen vanilla
- 450 g labu manis, kukus hingga lembut dan lecek hingga halus
- Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran (8 x 8 x 3 ) inci dengan mentega, alas dasar tin dengan aluminium foil, lenser juga permukaan aluminium foil tadi (kalau nak kuih kelihatan tinggi, boleh guna tin (7 x7 x 3) inci. Ketepikan...
- Satukan bahan2 diatas kecuali labu lecek, dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu. Tapis adunan tadi dan masukkan labu lecek, kacau hingga rata.
- Tuang dalam tin yang telah disiapkan tadi. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
- Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin. Potong ikut kreativiti masing2 dan hidangkan.
wah sedapnya kuih bakar Zana
BalasPadamkalau rajin mehlah singgah blog akak
berseri-seri kuih bakar labu tu dihiasi bunga sekuntum... mesti sedap tu..
BalasPadam